martes, 1 de julio de 2014

M.U.R.S. UN “SMART SHOW” AL GREC

He tingut la sort d’assistir a l’espectacle de La Fura dels Baus al Castell de Montjuic, tret de sortida del Festival Grec 2014. Els organitzadors i la companyia han tingut la feliç idea de convidar aquesta nit a 1500 persones, i congregar-nos al Castell, un lloc amb fortes connotacions per els ciutadans de Barcelona: setge, repressió, control i que fins molt poc encara pertanyia al govern central a Madrid. Només això ja em feia por.

A La Fura dels Baus tothom els coneix: van trencar amb tot, al principi eren cadires, cotxes, però pot ser el més important que van trencar va ser la quarta paret, aquest mur invisible que separa els actors del públic. Amb el canvi de segle es van veure seduïts pels encants que la tecnologia aporta a l’espai teatral, aquest espai on ells barregen realitat i ficció, en el qual actors i espectadors es confonen.

Per realitzar M.U.R.S. La Fura va comptar amb la col·laboració dels centres neuràlgics tecnològics més punters de Europa i dels Estats Units: el Futurelab de l’institut Ars Electronica de Linz (Àustria) i el Massachusetts Institute of Technology (MIT), així com el departament d’Open Systems de la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili. I es nota. Només l’antena instal·lada a dins dels murs per donar cobertura wifi a tots els assistents ja impressiona i destaca abans d’entrar.

Murs endins comença el joc. Cal tenir un “smartphone” i si és potent millor que millor, i portar-lo amb la bateria plena perquè la majoria funcionen millor a plena càrrega. El meu va gastar només un 39% de bateria en tot l’espectacle. Abans de venir cal descarregar-se una aplicació feta per a l’ocasió, actualitzar-la al entrar, i anar descobrint en què consisteix la proposta. La majoria dels assistents portem el telèfon a la ma i tinc la sensació de que de tant mirar la pantalla se’ns escapa el món analògic al nostre voltant.

En unes declaracions recents en Pere Tantinyà, un dels creadors de La Fura, va recordar-nos quan fa uns anys vam sentit parlar de que ens volien implantar un xip i tothom es va espantar; ara el portem a sobre i a més a més paguem per tenir-ne un. Ens controlen. És cert. Ens manipulen i no ens adonem. Els hi donem totes les nostres dades a dins del telèfon mòbil. Heu llegit detingudament les condicions d’us de les nostres aplicacions? En som conscients? Som còmplices?

L’altre dia vaig llegir que Facebook va condicionar el mur d’alguns individus a la seva xarxa per tal “d’estudiar” com responia a certs estímuls i post...

M.U.R.S. ens demana pensar, participar com sempre a l’estil furero si volem, i si no, observar, però amb una actitud crítica, i ser conscients. Em pregunto si el públic assistent aquesta nit ho va entendre igual que jo. Parlant amb algunes persones al final em comentaven que van venir buscant l’adrenalina que generen els espectacles de La Fura. Però el control és més subtil ara.

Felicitats per fer-nos reflexionar. I per obrir les portes a l’Art Digital Escènic.
Fins al dia 5 de juliol. http://grec.bcn.cat/programa/murs


No hay comentarios: